Gilbert op VRT radio

Maandagmorgen 16 november rond 6u15 Belgische tijd (= 13u15 Peking tijd) gaf ik een een telefonisch interview op “De Ochtend”, Radio 1 (VRT) naar aanleiding van het bezoek dat de Amerikaanse president Obama aan China geeft.
De vragen waren natuurlijk omtrent de verwachtingen over het bezoek, de bilaterale handelsproblemen en wat Obama zoal mocht/ging vertellen.
Het is duidelijk dat zowel China en Amerika er beide belang bij hebben te streven naar een evenwichtige relatie – als strategische partners. Beide hebben mekaar nodig – China is de grootste bankier voor de USA, wil zien dat hun leningen aan het land niet in waarde dalen. China is niet gelukkig met de Amerikaanse tegenmaatregelen tegen bepaalde invoerproducten. Terwijl de USA natuurlijk meer afzetmogelijkheden verlangt op de belangrijke Chinese markt.
Verder heeft de USA China nodig voor politieke redenen – steun voor politiek omtrent Noord Korea, Iran, Irak, Afghanistan en noem maar op. Dus liefst niet teveel porcelein breken…
Daarom werd er verwacht – en dat bleek ook zo – dat Obama wel over bepaalde “gevoelige” onderwerpen ging spreken maar op een diplomatische manier.
De “townhall meeting” in Shanghai verliep zoals ik verwachte. De studenten waren netjes uitgekozen en het was allemaal kunstmatig. Toch slaagde Obama erin een paar van de problemen aan te snijden zoals de irriterende beperkingen op het Chinese Internet.
De Chinese pers nam geen risikos en de dialoog met de studenten werd grotendeels in de doofpot gestopt. China Daily vermelde natuurlijk alleen wat ze wilden.
Ziehier wat de president wel vermelde – dank zij South China Morning Post.

wat Obama wel vertelde

wat Obama wel vertelde


President Obama zorgde er ook voor dat ik vast zat in het verkeer toen ik terug naar huis ging met de taxi – zijn gevolg blokkeerde Dongzhimenwai en reed me met hoge snelheid voorbij, ik denk op weg naar de ambassade. Dus toch de super VIP wagen gezien, zag er uit als een Fort Knox op wielen. De stad was vol met politie, zoals verwacht. Gelukkig bleef hij niet te lang…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *