Hoopla rond Eandis in Vlaanderen

Een vloed van artikels over Eandis

Tegenstand groeit in Vlaanderen tegen de mogelijke participatie van China State Grid in Eandis. Er is al heel wat inkt gevloeid over die mogelijke inbreng vanuit China.

Zie: Eandis: ‘Meerderheid moet nu verantwoordelijk nemen nu minister deal niet meer steunt’
24/09/16 – Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is er niet langer voorstander van dat het Chinese staatsbedrijf SGEL zichzelf inkoopt in het distributienetbedrijf Eandis. Groen is tevreden met die beslissing.

http://www.knack.be/nieuws/belgie/eandis-meerderheid-moet-nu-verantwoordelijk-nemen-nu-minister-deal-niet-meer-steunt/article-normal-756361.html

Eandis en China State Grid

Ziehier mijn kommentaar op het artikel (en op de reacties erop):

State Grid is een van mijn voornaamste klanten, we werken al lang samen, dus ken ik die. Zij hebben wereldwijd al veel opgekocht en ik heb nooit gelezen dat daar een “probleem” was. Ik begrijp de achterdocht bij velen in Vlaanderen. Maar laat ons hier duidelijk zijn: ik zie sinds tientallen jaren de incompetentie van ons land en onze bedrijven om sterke firmas in leven te houden. Ik leef in Beijing en vraag me af: wat is er nog echt “Belgisch”? De hele wereld koopt ons uit. De fout ligt dus bij ons in Vlaanderen, dat we niet in staat zijn onze industrie en diensten rendabel te maken, dat we om geld smeken in het buitenland. Waarom kan België dat zelf niet oplossen? Waarom is er zelfs een kans dat chinezen ons moeten “helpen”? Vele bedrijven in Europa worden door China opgekocht omdat ze niet kunnen overleven. Ergens loopt er iets fout bij ons. Indien we goed genoeg waren hadden we niet het geld nodig van Amerika, Frankrijk, China enz. Voor State Grid is dat gewoonweg business.

China onder de kijker in België

Ziehier een ander artkel dat spreekt voor zichzelf:
23/09/16 – De Chinezen komen: kom naar het grote China-debat van Knack met Jonathan Holslag en Piet Buyse (Eandis)
Zie: http://www.knack.be/nieuws/belgie/de-chinezen-komen-kom-naar-het-grote-china-debat-van-knack-met-jonathan-holslag-en-piet-buyse-eandis/article-normal-756263.html

De lijst van Chinese investeringen in Belgische ondernemingen groeit traag maar zeker aan. Op donderdag 29 september debatteert Knack in de Antwerpse Singel over de vraag: moeten we bang zijn van China?
Volvo, Wijnegem Shopping Center, de containerterminals in Zeebrugge en Delta Lloyd België: ze zijn allemaal geheel of gedeeltelijk in Chinese handen. De directe aanleiding voor dit actua-debat is de hoogoplaaiende discussie over de Chinese participatie in energiedistributeur Eandis. Hebben de tegenstanders van deze deal een punt? Of doen ze aan paniekzaaierij? Zijn de Chinese investeringen in onze economie een bedreiging of juist een redding?

Eandis: de saga gaat verder

Ondertussen gaat het debat verder, met de nodige kleurrijke wendingen:
Louis Tobback steekt draak met anonieme brief Eandis: ‘Ik hoop dat men geen levens geriskeerd heeft voor die informatie’
http://www.knack.be/nieuws/belgie/louis-tobback-steekt-draak-met-anonieme-brief-eandis-ik-hoop-dat-men-geen-levens-geriskeerd-heeft-voor-die-informatie/article-normal-757189.html

En nog veel meer nieuws elke dag, o.a. wordt gemeld dat de “security risks” van een deal met State Grid miniem zijn…
Maar tenslotte, zoals ik al schreef: het mist allemaal de echte problematiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *